Stil de viață Știri Utile

SALCÂMUL, O MINUNE A NATURII. Efectele consumului de ceai sau miere de salcâm

Primăvara e pe sfârșite, iar în această perioadă, ori de câte ori ieșim din casă, ne răsfățăm cu un parfum irezistibil: mirosul inconfundabil al florilor de salcâm.

Salcâmii cresc peste tot, dar dincolo de parfumul îmbătător, florile sale sunt cunoscute și pentru numeroasele proprietăți terapeutice pe care le au: antidepresiv, antitusiv, combate constipația și reduce arsurile gastrice.

Salcâmul e un adevărat pansament natural în gastritele hiperacide. Infuzia sau decoctul de floare de salcâm combate colicile abdominale și esofagita de reflux. De asemenea, ceaiul din flori de salcâm are și proprietăți expectorante. Mai este recomandat pentru efectul relaxant, în cazul migrenelor, precum și pentru alte tipuri de dureri – reumatismale, dentare sau de stomac.

Ceaiul de salcâm se recomandă și pentru uz extern, în arsuri, plăgi sau ulcerații cutanate.

Salcâmul este și o cunoscută plantă meliferă, mierea de salcâm fiind printre cele mai apreciate tipuri de miere de albine, de asemenea cu proprietăți terapeutice.  Aceasta are un conținut ridicat de proteine, săruri minerale, vitamine și aminoacizi, fiind un excelent tonic.

Mierea de salcâm e un bun detoxifiant și ajută la menținerea sănătății ficatului. Are, la fel ca și florile, o acțiune laxativă, fiind utilă în cazurile de constipație. Reglează funcțiile digestive și are un puternic efect antimicrobian, fiind folosită cu succes împotriva durerii în gât, a tusei,  și a inflamațiilor cavității bucale.