Anul acesta, Societatea Europeană de Cardiologie a introdusul în Ghidul de hipertensiune noi valori și noi metode de tratament pentru tensiunea arterială. Schimbările reconfigurează total modul în care erau percepute în trecut aceste măsurători.
Ceea ce știam în trecut despre valorile tensiunii arteriale s-a schimbat complet odată cu modificările aduse Ghidului de hipertensiune, elaborat de Societatea Europeană de Cardiologie.
„Cea mai importantă noutate pe care a adus-o anul 2024 este noul Ghid de hipertensiune al Societății Europene de Cardiologie, care ne modifică modul în care clasificăm toți. Spre exemplu, dacă v-aș măsura tensiunea și v-aș găsi 125 cu 80 cum vi s-ar părea? Teoretic bine. Acum Ghidul spune că dacă ai o tensiune sub 120 cu 70 înseamnă că tensiunea nu e crescută. Nu mai există noțiunea de tensiunea normală, pentru că există situații în care riscul cardiovascular este crescut chiar dacă tensiunile sunt mici. Nivelul de risc cardiovascular poate să fie mare chiar și la o tensiune mică” susține col. dr. Silviu Ionel Dumitrescu, șef Secție Cardiologie I, Spitalul Militar Central
Prin modificările aduse de Societatea Europeană de Cardiologie, hipertensiunea arterială ar putea fi oarecum reversibilă. Până la administrarea de medicamente, stă în puterea noastră să o ținem sub control. Contează în acest caz mișcarea și alimentația sănătoasă.
„Între 120 cu 70 și 139 cu 89 avem valori de tensiune crescută, iar de la 140 încolo suntem hipertensivi. Ce schimbă asta? Schimbă foarte multe, pentru că o parte din persoanele cu tensiune crescută care nu au încă valori clasificabile ca hipertensiune vor avea nevoie de tratament. Cu certitudine vor avea nevoie de tratament non farmacologic, adică acele măsuri care să determine scăderea tensiunii fără influență farmacologică” mai spune col. dr. Silviu Ionel Dumitrescu, șef Secție Cardiologie I, Spitalul Militar Central.