Sfatul specialistului Stil de viață Știri

S-A MAI DUS UN MIT! Ochelarii cumpărați de pe tarabă nu strică ochii! Totuși, nu e bine să-i folosiți

Sunt mulți oameni care, atunci când își dau seama că fac un efort considerabil pentru a vedea, își cumpără o pereche de ochelari, fie de la o tarabă din piață, fie de la supermarket. Sau sunt alții care poartă ochelari, iar după o vreme, când constată că nu mai văd la fel de bine, aleg din aceleași locuri ochelari cu alte dioptrii.

Mulți specialiști au avertizat, de-a lungul timpului, că acest gest, de a cumpăra ochelari fără avizul unui medic oftalmolog, poate să coste, în timp, sănătatea ochilor.

E doar un mit acesta, că strică ochii, a explicat medicul specialist oftalmolog Ioana Gobej la Medika TV. Cu toate acestea, dr. Gobej recomandă evitarea acestei practici, pentru că, deși ochelarii din comerț nu strică, nici nu ajută.

“Strict din punct de vedere vizual ochii nu se strică de la ochelarii aceștia, cumpărați fără recomandarea medicului , doar că ei nu sunt de calitate, nu au anumite filtre care să-i protejeze, dar e un mit că se strică ochii de la ochelari. Vorbim strict de adult, pentru că la copii e altă situație. Ochelarii au rolul de a ne face să vedem confortabil. Dacă ne luăm o pereche de ocheleri fără să consultăm un medic, pe de o parte nu știm dacă avem boli oculare, pe de altă parte riscăm să nu ne simțim confortabil cu acei ochelari, pentru că nu sunt făcuți fix pe măsura noastră. Rău nu ne fac, dar nu ne ajută. Ne fac rău prin simptomatologie – să ne obosească, să ne doară ochii sau să nu ne simțim, bine cu ei, dar altceva nu se întâmplă”, a explicat la Medika TV medicul specialist oftalmolog Ioana Gobej.