EXTERNE Știri

Rușii vor să autorizeze vaccinul Sputnik în Uniunea Europeană. Ungaria, prima țară care ar putea apela la vaccinul rusesc

Fondul Rus de Investiții Directe (RDIF), care a participat la dezvoltarea vaccinului rus, ce a primit numele Sputnik V, a depus cerere de înregistrare a serului anti-COVID-19 în Uniunea Europeană, titrează AFP.

Potrivit unui comunicat al RDIF, la Agenția Europeană a Medicamentului a fost depusă o cerere, iar o primă examinare a documentației transmise ar urma să aibă loc în luna februarie, după cum confirmă și oficiali ai Agenției.

Documentele cerute conțin rezultatele actualizate ale celei de-a treia faze a testelor clinice. Faza a treia este un mare experiment, pentru că toți rușii vaccinați până acum cu Sputnik V au luat, de fapt, parte, la studiul final al vaccinului.

Modul în care Rusia a început campania de vaccinare, fără ca vaccinul să fi trecut prin toate studiile clinice, a fost criticat în toată lumea.

Pe de altă parte, vaccinul rusesc ar putea fi folosit în curând în Ungaria. Din cauza numărului mic de doze repartizat pentru moment la nivelul Uniunii Europene, în baza contractelor încheiate de CE pentru toate statele membre, guvernul de la Budapesta a cerut permisiunea de a decide o strategie națională de achiziție. Sunt luate în calcul vaccinul rusesc și cel chinezesc. În plus, agenția ungară a medicamentului a aprobat deja utilizarea vaccinului produs de compania AstraZeneca, a cărui aprobare la nivel european este așteptată abia la sfârșitul acestei luni.