VA FI O EXPLOZIE DE PACIENȚI CU CANCER CARE VOR AGLOMERA SPITALELE, MAI RĂU DECÂT CEI CU COVID-19. Românii, încă temători

Ieșirea din starea de urgență, cu renunțarea treptată la unele restricții privind preluarea pacienților de către medicii specialiști din spitale, încă nu a condus la reluarea fluxului normal de prezentări ale bolnavilor cu afecțiuni care impun tratament de specialitate, chirurgical sau non-chirurgical.

Primele efecte se observă în fața cabinetelor de specialitate din policlinici și ambulatorii ale spitalelor, unde un număr mai mare de pacienți a produs aglomerație. În schimb, chiar cu recomandarea specialistului de a se prezenta la spital, mulți pacienți amână momentul.

Invitată în emisiunea Medika Special, conf. dr. Ana Maria Oproiu, șef secție Chirurgie Plastică a Spitalului Universitar București, a declarat că în activitatea pe care o coordonează nu observă o revenire la fluxul normal de pacienți: ”Primii pacienți pe care i-am operat (n.r. -în starea de alertă) au fost pacienții oncologici, cu tumori la nivelul pielii, dar am avut intervenții doar în prima săptămână. Înainte gărzile erau cu o medie de 30 de pacienți, acum suntem undeva pe la 10 pacienți într-o gardă. Nu cred că s-au vindecat brusc, dar nu știm unde sunt.”

Explicația cea mai probabilă stă în teama pacienților de a se prezenta în unitățile medicale cât timp situația infecțiilor cu SARS-CoV-2 nu s-a stabilizat, iar confirmări ale îmbolnăvirilor continuă să apară inclusiv în rândul personalului medical. ”S-ar putea să le fie teamă, să se fi dezvoltat această teamă de a ieși în societate și de a se adresa unui cadru medical.”a afirmat sursa citată.

Riscurile, în cazul pacienților care au nevoie de intervenții de chirurgie plastică, sunt cele privind agravarea situației, mai ales în cazul unor tumori care se pot dezvolta, a explicat conf.dr. Ana-Maria Oproiu.

Îngrijorările sunt legate de cât de gravă va fi situația acestor pacienți când se vor prezenta la spital. Răspunsurile ar putea aduce costuri mai mari de sănătate care se traduc în complicații ale stării pacienților, intervenții și tratamente mai complicate și de durată, iar, pentru sistemul sanitar, o presiune mai mare cu costurile ridicate pentru tratarea acestor afecțiuni.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea