Românii care ies din carantină/izolare, sursă de îmbolnăvire COVID-19? De ce nu sunt testați

teste COVID-19 coronavirus

Scrisoarea unui român revenit din Anglia, aflat în carantină, și speriat de perspectiva de a reveni lângă familie fără a fi testat, ridică o problemă serioasă în privința modului în care sunt gestionate aceste cazuri și revenirea lor în comunitate.

 Apelul tânărului, publicat de portalul stiridebuzau.ro, este un serios semnal de alarmă. Bărbatul explică faptul că se află în carantină, într-un hotel, dar că urmează să iasă de acolo, cel mai probabil fără a fi testat.

”Nu s-a efectuat niciun test de depistare a SARS-CoV2 la intrarea în carantină, nu a venit nimeni să ne întrebe dacă suntem bine până în acest moment. Mi-e teamă că voi fi lăsat să plec fără a fi testat, simptome nu am, însă am 2 copii mici, părinți trecuți de 60 de ani, cu diverse afecțiuni și o bunică de peste 90 ani, cărora aș putea să le dau virusul și, pe unii, poate chiar să-i bag în mormânt.

Cum aș putea trăi în continuare?! Aici mai sunt cazate multe persoane (poate peste 30), unele mai în vârstă ca mine, am doar 35 ani, venite din Anglia, Italia, Franța, Spania cu mașinile personale care sunt parcate în față.”

Situația relatată de tânăr corespunde întocmai procedurilor adoptate în prezent în privința persoanelor carantinate sau aflate în izolare. Dar, așa cum a demonstrat-o și cazul medicului rezident testat pozitiv COVID-19, despre care medikatv.ro a relatat AICI, procedura lasă loc revenirii în comunitate a unor persoane bolnave care, netestate, pot răspândi foarte ușor noul coronavirus.

Anunț important al ministrului Sănătății: procedurile de testare pentru COVID-19 ar putea fi modificate

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, luni, că are în lucru un proiect de modificare a procedurilor de testare. Acesta vizează în primul rând posibilitatea testării periodice a cadrelor medicale, în contextul în care cele mai recente raportări arată că peste 800 dintre pacienții pozitivi din țara noastră provin din rândul acestora. Procedurile existente prevăd testarea persoanelor care prezintă simptome specifice infectării cu SARS-COV2. Tocmai pentru că e nevoie ca personalul medical să fie valid în lupta cu noul coronavirus, medicii și asistentele ar urma să fie testați chiar dacă nu au simptome. Potrivit ministrului Nelu Tătaru, propunerea vizează ca testarea cadrelor medicale să aibă loc o dată la 7 zile.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes