România vrea spitale ca în afară. Cum sunt tratați pacienții cu arsuri în centrele medicale din Europa

În urma exploziilor de la Crevedia, o parte dintre pacienți au fost transferați în spitale din străinătate, în urma declanșării Mecanismului european de protecție civilă. Statele europene în care aceștia au pus la punct un întreg sistem care să asigure asistență medicală pentru acest tip de pacienți.

Școlit în România, la UMF „Carol Davila” din București, medicul specialist în chirurgie cardiovasculară Youssef Tamman, care profesează în prezent în Italia, a intervenit pentru a-i ajuta pe cei doi români, victime ale exploziilor de la Crevedia, care au ajuns, prin Mecanismul european de protecție civilă, în spitalele din Italia. Acesta a vorbit despre modul în care țara în care își desfășoară activitatea acordă îngrijiri medicale pacienților care au suferit arsuri. „Există o procedură foarte clară după care se acționează. Pacienții care au suferit arsuri de grade inferioare ajung direct în centrele pentru arși. Cei în stare gravă, cu arsuri grave, sunt intubați și primesc îngrijiri în secțiile ATI, până se stabilizează, apoi sunt transferați către aceste centre. Centrele pentru arși au o activitate continuă și se pregătesc permanent pentru astfel de pacienți. În Italia există centre la Padova, în Torino sau Liguria” a explicat medicul Youssef Tamman.

Specialistul a explicat, în exclusivitate la Medika TV, care este starea celor doi români care se află sub supraveghere medicală în Italia. „Unul dintre pacienți, cel care a suferit arsuri în proporție de 90% din suprafața corpului, se află într-un centru specializat din Liguria. Acolo este monitorizat permanent. Celălalt pacient este la rândul său într-o stare stabilă. De menționat este faptul că s-au pus la dispoziție și camere pentru aparținătorii și rudele acestor pacienți pentru a putea fi alături de ei aici, în Italia” a mai spus medicul.

Și Franța are un sistem foarte bine pus la punct prin care se oferă asistență medicală pacienților, victime ale unor dezastre, precum exploziile. „Franța are, de asemenea, centre pentru Mari Arși. Cele mai mari dintre ele există la Lyon și la Lorena, cel de la Lorena este chiar unul cu tradiție” a explicat, la Medika TV, medicul specialist ATI, Radu Lupescu, din cadrul unei clinici din Strasbourg. Mai mult, medicul român stabilit în Franța, a explicat faptul că sistemul medical francez face permanent exerciții pentru ca medicii să știe cum să acționeze în cazul unui dezastru. „În primul rând se organizează exerciții în mod regulat. Nu poți să intervii dacă nu ai pus în acțiune un plan pregătit dinainte. Avem periodic exerciții de Plan Alb. Ideea este de a vedea cât de rapid am putea să eliberăm sălile de operație, cât de rapid pot interveni medicii, cât de rapid putem să devenim disponibili pentru pacienții care ajung în spitale.

Medicul Radu Lupescu a fost decorat de președintele Franței, Emanuel Macron, pentru modul în care a gestionat organizarea de spital în timpul pandemiei.

Categorii: Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
+