Sănătatea în România Știri

România va primi peste 2000 de doze de vaccin pentru imunizarea împotriva „variolei maimuței”

Cazurile de „variola maimuței” se răspândesc cu repeziune în Uniunea Europeană. Astfel, Comisia Europeană și-a luat angajamentul de a distribui vaccin în toate statele membre. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat public faptul că și țara noastră se așteaptă să primească acest ser.

Potrivit declarațiilor oficiale pe care le-a făcut Alexandru Rafila, ministrul Român al Sănătății, România urmează să primească peste 2000 de doze de vaccin pentru a asigura imunizarea împotriva virusului care provoacă „variola maimuței”. „ Este imporantă identificarea cazurilor și a contacților, eventual vaccinarea lor nu trebuie măsuri suplimentare pentru că a exista în apropierea României un astfel de caz. România o anumită cantitate de vaccinuri gratuit, este o disponibilitate limitată la nivelul Uniunii Europene, probabil vom putea primi gratuit o cotă parte de vaccin similară cu populația României, din totalul populației Uniunii Europene, deci probabil undeva la 2000 – 2000 și ceva de doze” a precizat Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul Sănătății a explicat faptul că pentru contacții persoanelor deja bolnave este nevoie de administrarea a două doze de vaccin, pentru ca imunizarea să poată fi asigurată. „Pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp, pentru asigurarea protecției. Nu s-a stabilit când vor ajunge, vă spuneam doar că este în desfășurare acest mecanism european. Vaccinul va ajunge în România exact în același timp cu alte țări din Uniunea Europeană” a explicat ministrul Sănătății.

Italia a raportat recent 20 de cazuri de boală, iar în urmă cu o zi a fost depistat și primul caz de „variola maimuței” din Ungaria.