Exclusiv Sănătatea în România Știri

România va avea DE DOUĂ ORI MAI MULTE vaccinuri antigripale decât anul trecut! Pacienții cronici le cer autorităților să beneficieze de compensarea vaccinurilor

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România solicită autorităților să asigure accesul la vaccinarea antigripală pentru pacienții cronici, o populație vulnerabilă și la risc pentru dezvoltarea unor forme grave de COVID-19 sau de gripă.

”Perioada pe care o traversăm este una dificilă pentru pacienții cronici. Vedem că pacienții cronici sunt cei mai expuși la probleme de sănătate în general și în special în vreme de pandemie. De aceea, mai mult ca niciodată este nevoie să protejăm acești pacienți de alte boli prin asigurarea accesului la vaccinuri. Subliniez că mulți dintre acești pacienți au venituri minime și nu au posibilitatea de a-și acoperi singuri costurile. Pentru un pacient cu cancer, de exemplu, costurile unei scheme complete de vaccinare ajunge până la 1000 de euro. Fără asigurarea vaccinării, șansele tratamentului de cancer pot fi diminuate prin apariția unor posibile complicații”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Acesta solicită Ministerului Sănătății să asigure în cel mai scurt timp accesul la vaccinare pentru pacienții cronici prin programe dedicate.

Deocamdată nu se știe dacă Ministerul Sănătății va extinde categoriile considerate de risc, care beneficiază de vaccinarea antigripală gratuită prin programul de imunizare.

Cert este că anul acesta numărul vaccinurilor care vor fi disponibile va fi dublu comparativ cu anul trecut.

Anunțul a fost făcut la Medika TV de președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, Adrian Grecu, potrivit căruia România va avea peste 3 milioane de vaccinuri antigripale pentru campania de imunizare care stă să înceapă.

Nu pot să spun dacă e prea mult sau prea puțin pentru că depinde și de atitudinea fiecărui cetățean din România vizavi de vaccinarea antigripală. Sunt variabile la care nu poate răspunde nimeni. Dar estimările noastre sunt că aproximativ 3 – 3,2 milioane de doze de vaccin antigripal vor fi în programul național derulat prin Ministerul Sănătății, iar circa 500.000 vor fi pentru piața privată”, a spus în emisiunea “Medika Special” președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, Adrian Grecu.