Apariția vaccinurilor rezolvă problema controlului pandemiei doar pe sfert. Este important, susțin voci din lumea medicală, ca vaccinurile să fie administrate într-un timp scurt pentru a nu mai oferi posibilitatea virusului să se multiplice și să creeze mutații.
Experții în sănătate din țara noastră consideră că este nevoie de mai mult efort în privința susținerii campaniei de vaccinare pentru ca ritmul de imunizare a populației să fie unul accelerat.
„Sigur, dacă vom avea suficient vaccin disponibil și am vaccina 100.000 de persoane pe zi atunci am ajunge să facem într-o lună de zile 3 milioane de administrări, ceea ce ar face ca să ajungem la 2 milioane de persoane cu două doze în România, ceea ce ar fi bine. Sper ca acest ritm de 30 mii de persoane zilnic să crească”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, în direct la Medika TV.
Totodată, numărul mic de persoane imunizat până în prezent cu ambele doze de vaccin nu schimbă semnificativ evoluția pandemiei în țara noastră, sunt de părere specialiștii.
„În momentul de față sunt 500.000 de persoane vaccinate cu două doze de vaccin. Când se va ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate cu două doze de vaccin cu siguranță se va simți. De aceea vă spuneam că este această cursă contracronometru – viteza de vaccinare din țară și viteza de răspândire a virusului, care sunt invers proporționale. Cu cât crește viteza de vaccinare, cu atât scade viteza de răspândire a virusului”, a mai spus prof. dr Alexandru Rafila.
Campania națională de vaccinare a început în România pe data de 27 decembrie 2020.