Medicii infecționiști din România atrag atenția că țara noastră s-ar putea confrunta cu o criză de medicamente antivirale, folosite în prezent pentru tratarea bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2.
Avertismentul în această direcție a fost făcut de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, invitat la emisiunea „Medika Special” moderată de Dana Chera, la Medika TV. Reputatul specialist a explicat că este posibil ca Statele Unite ale Americii să nu-și mai respecte înțelegerea în ceea ce privește distribuirea Remdesivirului în Europa, tratament considerat un antiviral eficient împotriva COVID-19.
„Trebuie să fim foarte atenți cum gestionăm această problematică a medicamentelor antivirale pentru pacienții afectați de infecția cu SARS-CoV-2, pentru că există la un moment dat un risc să nu le mai avem. Și după cum știm cu toții, președintele SUA, Donald Trump, a fost tratat cu Remdesivir și un un cocktail de anticorpi monoclonali. Vreau să vă spun că din acel moment compania producătoare de Remdesivir a început să-și cam ia mâinile de pe acest contract. Știm cu toții că la nivel european s-au făcut o serie de diligențe astfel încât statele membre să beneficieze de Remdesivir adus din SUA”, a precizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
O poziție similară a avut și prof. dr. Alexandru Rafila, care a declarat recent că statele vor fi nevoite să-și procure singure acest medicament: „Deja sunt peste 2500 de pacienți incluși în schemele de tratament furnizate de Comisia Europeană și după ce se livrează și a treia tranșă, probabil că trebuie să începem să ne gândim să ne descurcăm singuri. Va exista o competiție între țări”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății.
În momentul de față România așteaptă să primească dozele de Remdesivir pe care Comisia Europeană le va achiziționa din Statele Unite ale Americii și pe care, ulterior, le va distribui în toate statele membre, în funcție de solicitările fiecărei țări.