Cancerele specifice femeilor iau anual, în România, peste 1000 de vieți. Controalele periodice la medic și efectuarea testelor Papanicolau pot ajuta în diagnosticarea la timp a oricărei probleme de sănătate.
„Cancerele feminine în 2022 au fost identificate la 45612 femei și ponderea cea mai mare a fost a cancerului mamar, a cancerului colorectal și a cancerului de col uterin. În fiecare an apar 3400 de cazuri cancer de col uterin, dintre care 1800 decedează. Suntem pe un loc fruntași în UE pentru că în 2009 s-a încercat introducerea vaccinări anti-HPV, dar rezistența a fost foarte mare la nivelul părinților, chiar și a medicilor de familie. În același an s-a introdus în Australia, țară care a eradicat boala. Acum se pare că deschiderea a crescut și din partea părinților și organizațiile de pacienți au răspuns pozitiv pentru vaccinare” a explicat, la Medika TV, dr Cristina Brezeanu, medic primar ATI.
Controalele periodice la medicul ginecolog pot salva viața pacientelor. Primele investigații ar trebui făcute după vârsta de 21 de ani. „Un control preventiv înseamnă că după vârsta de 21 de ani până la 30 de ani se efectuează testul Papanicolau, la un interval de 2 ani, iar apoi de la 30 de ani până la 60 de ani se efectuează anual. De asemenea, examenul ginecologic și planul european de combatere a cancerului, prevede ca până în anul 2025 în 90% din populația țintă din Uniunea Europeană să se efectueze screeningul de cancer uterin, de cancer mamar și cancerului colorectal” a mai spus dr. Cristina Brezeanu, la Medika TV.