Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

România, țara în care cancerul de sân nu se depistează în faza timpurie a bolii

Cancerul de sân, precum și cel de col uterin, reprezintă probleme de sănătate publică reale pe care România le tratează cu indiferență. Medicii atrag atenția că pentru aceste boli nu există programe de screening.

În multe țări din Uniunea Europeană, cancerul de sân este ținut sub control prin intermediul programelor de screening. La noi în țară a funcționat un astfel de proiect, însă el nu a mai fost actualizat sau utilizat de câțiva ani. Medicii atrag atenția că în lipsa unui program de screening numărul femeilor care suferă de această afecțiune se menține ridicat.

„Trebuie să trag un semnal de alarmă în ceea ce privește screening-ul real care se întâmplă în România. Au existat anumite programe naționale, dar de care eu personal nu am mai auzit. Noi vorbim acum de populația generală, nu vorbim de București unde există acces, dar în restul țării ce se întâmplă? Aceste programe trebuie să reapară, pentru că sunt zone unde pacientele nu știu că sunt bolnave. Am paciente din afară care vin și spun că primesc acasă scrisori în care sunt chemate să facă mamografii sau ecografii. Se întâmplă în Franța, Marea Britanie sau tot ce înseamnă vestul Europei. Screening-ul pentru sân trebuie să devină o realitate obligatorie, pentru că altfel vom avea foarte multe cazuri”, a spus dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastică, în direct la Medika TV.

Cazurile diagnosticate în prezent în România sunt cele investigate pe baza deciziei voluntare a pacientelor de a merge la medic.

„Ceea ce se întâmplă în România este doar screening oportunistic, se investighează doar pacientele din proprie inițiativă. La fel și pentru sân, la fel și la cancerul de col. Suntem pe primul loc în Europa. Având în vedere absența unui program de screening național, vedem cazuri avansate, iar la medici apar doar pacientele care sunt interesate să se investigheze”, a spus și dr. George Iancu, medic primar obstetrică-ginecologie, în direct la Medika TV.