Sănătatea în România Știri

România, țara europeană cu un sistem medical la pământ. Dr. Emilian Imbri: „Atâția ani de reformă au distrus Sănătatea”

Sistemul medical din România are nevoie de o reorganizare temeinică. Specialiștii din domeniu susțin că s-a ajuns la această situație din cauza deciziilor luate în defavoarea medicilor și pacienților.

Tragediile din ultima perioadă, precum și starea dezastruoasă în care se află multe spitale din România reprezintă imaginea unui sistem medical în colaps. Iar specialiștii din domeniu vorbesc deschis despre asta.

În România, în decursul acestor zeci de ani de reformă, s-a reușit distrugerea sau dislocarea celor mai importante componente ale sistemului medical: medicina de familie, medicina de ambulatoriu și spitalele. S-a rupt practic orice modalitate de comunicare dintre ele”, a atras atenția dr. Emilian Imbri, fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, în direct la Medika TV.

Specialiștii explică felul în care cele mai importante componente ale sistemului medical au fost afectate de reformele permanente aduse sănătății.

Medicina de familie a rămas cu o identitate separată, fără o recunoaștere a eforturilor pe care medicii de familie le fac. Medicul de familie care nu-și cunoaște familia este inutil. Ambulatoriul de specialitate nu mai există. Există câteva structuri care reprezintă vechile policlinici, dar se numesc ambulatorii, fără specialiști sau cu specialiști puțini și urmează spitalul care ar trebui să fie spital”, a precizat dr. Emilian Imbri.

În privința spitalelor, specialiștii atrag atenția că s-au transformat în instituții care oferă mai mult protecție socială.

Spitalul nu mai este spital, este tot ce-am spus până acum plus spital. Spitalul în momentul de față este și ambulatoriu, la orice oră din zi și din noapte oricine trece pe stradă intră la spital pentru că trebuie să se consulte, pentru că trece în drum spre casă și hai să văd ce probleme am. În spital se fac și teste și analize și consultații. Spitalul a devenit locul în care vara se internează cei cărora le este cald și iarna se internează cei cărora le este frig și nu au adăpost. Se internează cei care nu au unde să se ducă și nu au unde să se interneze. A devenit spital social, adăpost, loc unde se moare”, a precizat dr. Emilian Imbri, în direct la Medika TV.