România, țara europeană care nu testează hepatita C. Virusul care provoacă boala afectează încet, dar sigur

Hepatita C este o boală care afectează lent, dar provoacă grave probleme de sănătate. Numărul cazurilor ar fi ținut sub control, dacă în țara noastră ar exista o preocupare a autorităților în privința screening-ului. Din păcate acest lucru nu se întâmplă, iar bolnavii ajung la medic atunci când este prea târziu.

Aspectele legate de maniera în care România ține sub contro bolile prin testarea în masă au fost scoase la iveală odată cu pandemia de COVID-19. Ca și în cazul aceste afecțiuni și alte boli sunt prea puțin testate în țara noastră. Hepatita C este una dintre ele. „Pacienții ar trebui să se testeze. Aici este un punct șubret, în sensul că testarea în masă pentru hepatita C ar trebui cumva activată, ar trebui cumva reglementată și legiferată, mai ales în zonele cu risc. Așa cum știm este o infecție înșelătoare, pentru că în 80% nu dă simptome, iar boala este descoperită tardiv, în stadii finale ale bolii. Este bine în primul rând să ne testăm. Iar dacă avem anticorpii pentru virusul hepatitic C prezenți, este bine să mergem la medic, unde se face o evaluare de laborator, imagistică, după care se face un dosar și pe baza lui se administrează terapia specifică.” a explicat dr. Carmen Dorobăț, medic primar boli infecțioase, în direct la Medika TV.

Din 2015, România s-a aliniat țărilor europene și a adoptat pentru tratamentul bolnavilor de hepatită C medicație care nu are la bază interferonul. Terapia este eficientă în sensul că elimină infecția din organism, însă nu repară leziunile hepatice produse de virus. „Pastilele sunt ușor de luat, sunt ușor de urmărit, pe perioada cât iau tratamentul de până la 3 luni, acești pacienți sunt urmăriți și monitorizați. Aproape 100% din pacienții care iau tratamentul sunt vindecați. Este vorba despre vindecarea infecției cu virusul hepatitic C. Vorbim despre vindecarea infecției nu a suferinței cronice hepatice. Pacienții rămân în evidența noastră, astfel încât în timp, pacienți cărora gradul de fibroză le-a scăzut semnificativ.” a mai spus dr. Carmen Dorobăț, pentru Medika TV.

Datele oficiale arată că în România peste 31 de mii de persoane au fost diagnosticate și trăiesc cu hepatita C.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes