Statisticile naționale și internaționale plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce privește mamele care aduc pe lume copii, înainte de vârsta majoratului. Chiar și pentru medicii care le asistă la naștere această situație este complicată.
Invitată în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”, dr. Cătălina Mărgineanu, medic specialist obstetrică-gincologie, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Buftea, a explicat faptul că este o adevărată provocare să asiste la naștere mamele minore. „De cele mai multe ori, aceste tinere aduc pe lume copii prematur. Noi, la Buftea, avem o maternitate de gradul I și nu putem asista nașterile prematur. Sunt situații în care aceste mame intră în travaliu rapid și nu mai avem timp să le trimitem într-o maternitate de grad superior și nasc la noi. Dacă copilul este stabil și mama la fel, atunci rămân la noi. Dacă copilul nu este stabil, atunci este trimis către o maternitate de grad superior. Ajung acolo unde sunt locuri pentru prematuri și unde găsim loc” susține dr. Cătălina Mărgineanu.
Cele mai multe adolescente care devin mame provin din familii dezorganizate și din medii vulnerabile. „Provin din familii defavorizate. Fie merg la școală, fie nu merg la școală, sau abandonează școala după naștere. Multe dintre ele nu știu că sunt însărcinate. Nu discută cu părinții, ajung în travaliu cu nașteri premature. Încercăm să manageriem situația, încât să fie benefic atât pentru mamă, cât și pentru făt. Sunt mame care nu fac investigații și ajung în sala de nașteri cu probleme de sănătate” a mai spus dr. Cătălina Mărgineanu.