România, țara care face cele mai puține teste pentru depistarea SARS-CoV-2

Specialiștii din România atrag atenția că numărul testelor efectuate la nivel național este extrem de scăzut, motiv pentru care în țara noastră nu există o imagine clară a evoluției pandemiei.

Numărul mic de cazuri înregistrat la nivel național în ultima vreme este generat de numărul mic de teste efectuate, avertizează specialiștii.

Noi testăm un sfert față de cât testam în urmă cu două luni. Depășim rareori 10 mii de teste pe zi. Intră în calcul testele rapide, dar doar cele efectuate la unitățile de primiri urgențe, acolo unde există posibilitatea încărcării în platforma informatică a datelor legate de pacienții testați. Poate că se va extinde această posibilitate și către medicii de familie, pentru a avea într-adevăr o oglindă mai apropiată de adevăr”, a spus, la Medika TV, prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății.

Mai mult, specialiștii atrag atenția și că mulți bolnavi rămân să se trateze acasă și nu sunt luați în evidență pentru a fi testați. „Practic nu s-au mai prelevat probe de la foarte multă lume. Sunt persoane simptomatice care stau acasă, nu se duc la unitățile de primiri urgențe și ele ar trebui testate, lucrul acesta din păcate nu se întâmplă și atunci am ajuns la o situație paradoxală, în care aproape toate județele sunt în zona verde, iar spitalele sunt pline în continuare și lucrul acesta nu se corelează”, a mai spus dr. Alexandru Rafila, la Medika TV.

O alternativă ar fi reprezentată de testele rapide, însă specialiștii consideră că acestea sunt mai puțin eficiente în ceea ce-i privește pe pacienții care nu au simptome specifice ale infecției cu SARS-CoV-2.

Aceste teste rapide sunt fiabile în cazul pacienților cu încărcături virale mari. Adică, practic se corelează acest lucru cu pacienții simptomatici. La pacienții asimptomatici, unde încărcătura virală este mică, probabilitatea ca testul să arate o pozitivitate este destul de redusă. Deci nu au acea sensibilitate ca testul PCR. Poate vom mai reuși să identificăm 2000-3.000 de cazuri pe zi, dar asta nu justifică abandonul pe care l-am constatat la testarea PCR”, a precizat dr. Alexandru Rafila.

În privința testelor rapide, Agenția Națională a Medicamentului din România a interzis categoric vânzarea lor prin intermediul farmaciilor.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea