România, prima țară din UE care are un program național de prevenire a diabetului, nu cunoaște numărul real al pacienților diabetici

Conferința online organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului, a fost un prilej de evaluare a modului în care pacienții români diagnosticați cu această afecțiune au acces la servicii medicale, la programe de prevenție și la terapii noi.

Lăudabil este faptul că România are un program național de prevenire a diabetului, după ce Parlamentul a adoptat, anul trecut, un act normativ în acest sens. Țara noastră a devenit, astfel, singurul stat UE cu un program de prevenire timpurie a acestei afecțiuni, doar că programul nu este încă aplicat întrucât normele de aplicare nu au fost adoptate.

În dezbaterea organizată cu prilejul ZIlei Mondiale a Diabetului s-a insistat și asupra faptului că în România nu este cunoscut numărul real al pacienților diabetici. Cauzele au fost explicate de președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof.dr. Romulus Timar: ”Dacă ne referim la diabetul zaharat de tip 1, numărul pacienților e cunoscut pentru că există și Registrul național al persoanelor cu diabet zaharat de tip 1. Până la vârsta de 25 de ani, este o evidență foaret clară, prin acest registru. În ceea ce privește diabetul zaharat de tip 2, din păcate, numărul pacienților, este doar estimat. Avem un studio, făcut la nivelul Societății Române de Diabet, care arată o prevalență a diabetului între 11% și 12 % din populația generală. De ce nu avem o evidență? Pentru că sunt multe persoane care au diabet și nu știu. Neștiind, nu sunt luate în evidență și nu urmează un tratament. Pe de altă parte, sunt persoane cu diabet de tip 2 care, având o simptomatologie ușoară, nu merg la medic.”

În ceea ce privește accesul pacientului diabetic din România la terapii inovatoare și la servicii medicale, lucrurile par a fi mai bune. ”Un lucru pozitiv e că Ministerul Sănătății a adoptat un ghid modern al diabetului zaharat, un pas foarte mare înainte. …O problemă la care mai e de lucrat este accesul pacienților cu diabet zaharat de tip 1 la pompe de insulină de generație nouă. Actualmente, sunt pompe de insulin semi inteligente sau sau inteligente și, foarte important, va fi accesul, în viitorul apropiat, la pancreasul artificial.În acest domeniu se mai pot face pași importanți și în monitorizarea glicemică. ” a mai explicat prof.dr. Romulus Timar

Categorii: Sănătatea în România
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea