Din dorința de a arăta cât mai bine, multe doamne și domnișoare apelează la intervenții estetice ce au ca principal ingredient acidul hialuronic și toxina botulinică. Aceste produse, de foarte multe ori, sunt vândute, la liber, pe internet, fără să aibă certificate de conformitate. În lipsa acestui document sănătatea pacientelor poate avea de suferit.
Există o promovare a vânzărilor de acid hialuronic şi de toxină pe net. Nu suntem fani ai acestui comerţ. Le explicăm şi rezidenţilor şi tinerilor specialişti că în momentul în care folosesc produse pe partea de estetică, pe parte nechirurgicală este indicat să folosească produse pentru care există un certificat de conformitate şi fără acel certificat nu te acoperă nimeni cu nimic şi producătorul, degeaba ai tu produsul X pe care îl vinde producătorul în România, dacă tu nu ai produsul X luat de la respectivul producător, nu are cum să îţi dea niciun certificat de conformitate. Mai mult, dacă ai o reacţie nedorită la injectarea respectivă, este problema ta de ce rezultat ai şi cum rezolvi acea problemă. Problema ta ca specialist vorbesc”, a declarat prof. univ. dr. Ana-Maria Oproiu medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, Șef Secție Spitalul Universitar de Urgență București.
Medicul a mai explicat faptul că medicii cunosc foarte bine proveniența acestor produse și că pacienții pot fi supuși anumitor riscuri.
„Medicul ştie de unde sunt produsele venite. Este problema pacientului ce rezultat va avea. Medicul ştie la ce se expune. Iar după ce au diverse probleme, intră şi doresc produsele cu certificate de conformitate„ a mai spus dr. Ana-Maria Oproiu.