Cu o populație tot mai îmbătrânită, spitalele din țara noastră tratează, din ce în ce mai mulți, pacienți în vârstă. Medicii îi numesc urgențe geriatrice, dar sistemul nu este încă pregătit pentru a-i ajuta așa cum trebuie pe acești pacienți. Și la noi, la fel ca în alte state europene, ar trebui să existe specialități medicale dedicate tratării vârstnicilor, dar și medici pregătiți în acest sens.
„Avem o categorie specială cu totul de pacienți care încep să apară din ce în ce mai des, mai ales în ultimii 5 ani. Este vorba despre pacienții care reprezintă urgența geriatrică. Din cauza faptului că de multe ori suferă de tulburări neurocognitive este foarte greu să colaborăm cu acești pacienți, fiziologia lor este cu totul schimbatul și este pentru noi o adevărată provocare să le acordăm îngrijiri medicale” a explicat, la Medika TV, dr. Bogdan Oprița, șeful UPU SMURD – București.
În timp ce în alte spitale din Europa funcționează deja secții de urgență dedicate vârstnicilor, în România există doar un singur spital de geriatrie, dar nici această unitate medicală nu poate asigura servicii medicale pentru cazurile grave sau foarte grave.
„Este de fapt o provocare pentru întreaga Europă. Spitalele din Marea Britanie și din Franța au început să înființeze secții de urgențe geriatrice. Nu avem așa ceva, avem doar Institutul de Geriatrie, dar el în general nu se ocupă de cazurile foarte grave. Dar este o provocare pentru sistemul medical românesc acest tip de patologie„ a mai spus dr. Bogdan Oprița.
Medicul Bogdan Oprița a realizat chiar și un studiu în cadrul căruia a descoperit faptul că 30% din pacienții care se adresează Spitalului de Urgență Floreasca din București sunt persoane în vârstă, de peste 75 de ani.
„În anul 2019 am făcut o cercetare statistică, pentru că mi se reproșa faptul că în spital ajung prea mulți pacienți vârstnici. Și am analizat situația pe anul 2018. VĂ spun că în anul 2018 numărul pacienților vârstnici a fost de 35%, din totalul pacienților, vârsta predominantă fiind peste 75 de ani. Cu tot tipul de patologii” a explicat dr. Bogdan Oprița.
Pentru a putea acorda îngrijiri medicale corespunzătoare acestor pacienți, este nevoie ca spitalele din România să dezvolte specialități dedicate tratării vârstnicilor și să-i pregătească pe medici în acest sens.
„Vor trebui înființate acele secții de urgențe geriatrice pentru că observația mea este că pacientul care reprezintă o urgență geriatrică va trebui tratat într-un alt loc și de către alți medici decât cei care se ocupă de adulți” a mai spus dr. Bogdan Oprița.