În cadrul Ministerului Sănătății a avut loc o primă întâlnire a unui grup de lucru înființat pentru a analiza posibilitatea introducerii în practica medicală din România a canabisului medicinal ca terapie adjuvantă în bolile cronice.
Din grupul de lucru fac parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAS, ANMDM, șefi ai comisiilor de specialitate neurologie pediatrică, psihiatrie adulți și psihiatrie pediatrică, dar și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.
În cadrul primei întâlniri, specialiștii au subliniat că unicul produs benefic în tratamentul adjuvant al epilepsiilor rare ( Sindrom Dravet si Lennox – Gastaut) din cele existente pe piața externă și care are autorizație de punere pe piață de la FDA ( Food and Drog Administration), este în prezent comercializat doar în SUA. Procedura de autorizare pentru piața europeană este posibil să fie finalizată de Agentia Europeană a Medicamentului (EMA) în prima jumătate a acestui an.
Legislația românească permite utilizarea canabidiolului în medicamente, nefiind substanța controlată.
În cadrul întâlnirii s-a subliniat diferența între THC – care reprezintă substanța psihoactivă din canabis și se regaseste in tabelul 1 al Legii 339/2005 care cuprinde substante interzise si fără interes în medicină și CBD – canabidiol – o substanță care poate fi utilizată în scop terapeutic.
“Ministerul Sănătății dorește să asigure accesul la tratamente invonative care aduc beneficii pacienților și acesta este motivul pentru care am înființat acest grup de lucru. Trebuie să identificăm soluții care să respecte toate convențiile internaționale, în acest caz vorbim despre Convenția Unică asupra Stupefiantelor din 1961 si Convenția Națiunilor Unite din 1971 asupra substanțelor psihotrope. În aceste condiții, vom urmări autorizarea în Europa a produsului Epidiolex pentru asigurarea accesului rapid la tratament pentru pacienții cu epilepsie rară din România”, a declarat Octavian Alexandrescu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății.
Ce efecte are canabisul
Canabisul este cea mai folosită substanţă ilicită de pe Terra, estimându-se că în 2012 a fost consumată de 125-227 milioane de persoane, potrivit ONU. Totuşi, ea poate fi utilizată şi legal, în scopuri medicale, pentru diferite tipuri de cancer, HIV/SIDA şi unele probleme neurologice şi ca adjuvant, pentru a stimula apetitul şi a calma durerile.
Popularitatea acestui drog se datorează abilităţii sale de a reduce anxietatea şi de a creşte nivelul de euforie. La fel ca în cazul altor substanţe folosite în scop recreaţional, efectele asupra sănătăţii depind de frecvenţa utilizării, potenţa şi cantitatea consumată, precum şi de vârsta consumatorului.
Canabisul poate ajuta persoanele cu o greutate scăzută să mănânce mai mult, deoarece stimulează apetitul. Din acest motiv, este util pacienţilor afectaţi de cancer, căci stimularea apetitului îi ajută să îşi menţină o greutate sănătoasă, ceea ce conduce la rate mai mari de supravieţuire. Oamenii afectaţi de dureri cronice se numără, de asemenea, printre cei care ar putea beneficia de leaglizarea canabisului.
În cadrul grupului de lucru, în viitor, discuțiile vor continua cu președinții altor comisii de specialitate, precum oncologie, boli infecțioase, paliatie, toxicologie și toxicodependenţă.