România continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca. Europa așteaptă un răspuns de la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului analizează vaccinul AstraZeneca, după ce mai multe state europene au decis să întrerupă folosirea serului anti-COVID produs de această companie. Asta după ce au fost raportate mai multe evenimente tromboembolice la persoane vaccinare cu acest ser.

„Experţii analizează în detaliu toate datele disponibile şi circumstanţele clinice care înconjoară cazuri specifice pentru a determina dacă vaccinul ar fi putut contribui sau evenimentele au alte cauze”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Europeane a Medicamentului.

Între timp, autoritatea omologă din Marea Britanie a conchis că vaccinul AstraZeneca nu este responsabil pentru cazurile de coagulare a sângelui și nu provoacă tromboze.

România nu a raportat astfel de cazuri, dar, pe fondul situației de la nivel european, experții români s-au întrunit în ședință. Reprezentanții CNCAV, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și Agenției Naționale a Medicamentului au decis că în România continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca.

În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului, reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european. Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente”, se arată într-un comunicat al CNCAV.  

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes