Guvernul României a aprobat și Strategia de vaccinare până în anul 2030. Rolul acestui document este de a mobiliza instituțiile publice și medicii să desfășoare campanii de informare și să asigure resursele pentru vaccinare, în niciun caz nu impune obligativitatea vaccinării.
Într-o declarație publică cu privire la acest subiect, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că: „Aş vrea de la început să transmit un mesaj extrem de clar, nu are niciun fel de legătură cu obligativitatea vaccinării, deci nu prevede niciun fel de element legat de obligativitate. Dar este o strategie care acordă sarcini, dacă vreţi, instituţiilor publice, dar şi medicilor, corpului medical în general, în ceea ce priveşte desfăşurarea unei activităţi corecte de informare, să asigure resursele pentru vaccinare şi să putem, la fel ca şi predecesorii noştri, să ţinem în frâu bolile transmisibile, bolile infecţioase care pot fi prevenite prin vaccinare”.
Totodată, ministrul Rafila a precizat faptul că țara noastră trebuie să rămână fără azuri de poliomielită și epidemii de rujeolă.
„Referirile care au existat, tot aşa, mai mult în discuţii publice legate de atingerea unei ţinte de vaccinare, de exemplu de 95%, nu se referă la ţinta în sine, ci la faptul că dacă se atinge acea ţintă şi ea se atinge în mod constant an de an, atunci riscurile pentru populaţie, în general, şi pentru copii în mod special, de a se îmbolnăvi, sunt foarte, foarte reduse sau inexistente. Noi trebuie să ne păstrăm statusul de ţară fără poliomielită. Trebuie să ne păstrăm statusul de ţară fără epidemii de rujeolă, fără epidemii de rubeolă şi trebuie să oferim o şansa femeilor din România prin vaccinarea împotriva infecţiei cu papilomavirus” a mai spus Alexandru Rafila.