România are sisteme de avertizare pentru poluarea aerului pe care nu le folosește

Subiectul calității aerului din București și din alte două orașe mari ale României, Iași și Brașov, menține deschisă dezbaterea cu privire la măsurile pe care autoritățile române ar trebui să le ia pentru a reflecta fidel nivelul poluării aerului, dar și pentru a reduce acest nivel. Într-o dezbatere în platoul Medika TV, la emisiunea Medika Special, miercuri seara, subiectul a beneficiat de opiniile specializate ale unui pneumolog în persoana medicului Magda Ciobanu, unui expert climatolog-Roxana Bojariu de la Administrația Națională de Meteorologie și ale secretarului de stat din Ministerul Mediului, Mircea Fechet, care a avut o intervenție telefonică.

Expertul climatolog Roxana Bojariu a arătat cum este amplificată poluarea de condițiile meteorologice. Aceeași sursă a explicat că una dintre măsurile care trebuie să fie luate este avertizarea imediată a populației și autorităților cu privire la creșterea unor indicatori privind poluarea. ”Ar trebui să avem un sistem de avertizare imediată a poluării care să țină cont de schimbarea condițiilor meteo. Au fost construite asemenea sisteme, în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană, dar pentru că nu a existat interes pentru menținerea lor, nu au avut continuitate în funcționare. La finalizarea proiectelor, noi-Administrația Națională de Meteorologie și Agenția pentru Protecția Mediului București-puteam să furnizăm date meteorologice, informații despre curenții de aer și circulația lor, dar și despre sursele de poluare.”

Medicul primar pneumolog Magdalena Ciobanu a explicat cât de utilă ar fi României folosirea unor astfel de sisteme: ”Așa cum infecțiile nosocomiale există în spitale și trebuie să le declarăm, la fel și dacă există poluare, trebuie să facem măsurători și să o declarăm. Și ar fi extraordinar să avem un astfel de sistem în care să ne putem uita și să vedem care sunt informațiile zi de zi, oră de oră. Ne-ar ajuta pe noi ca cetățeni, nu doar pe autoritățile de mediu. Dacă, de exemplu, am avea informațiile acestea, atunci persoanele care locuiesc în zonele poluate și au niște afecțiuni cardiologice sau pulmonare, pot lua niște măsuri, o zi, două, astfel încât boala lor să nu se agraveze.”

Autoritățile de mediu de la București au fost intens criticate, în ultima perioadă, pentru că nu furnizează date despre calitatea aerului și nu se preocupă ca rețeaua de furnizare a acestor informații să funcționeze ”Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului din România deține 148 de stații fixe și 11 mobile. Pe pagina oficială calitateaer.ro, săptămâni la rând, în locul hărții care are drept scop informarea în timp real a cetățenilor despre cât de poluat este aerul pe care îl respiră, se deschidea o fereastră pe care scria „Ups! A survenit o eroare!”. Între timp, harta există dar, după ce treci de diverse avertismente care îți îngreunează accesul, afli că o mare parte dintre stațiile de monitorizare nu au date suficiente pentru a raporta situația sau, pur și simplu, nu recoltează nici un fel de informații.” se arată, într-un amplu material publicat de ediția electronica în limba română a Deutsche Welle.

Într-o intervenție telefonică la Medika TV, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet a admis că această responsabilitate revine Ministerului Mediului, la fel și aceea de a raporta populației acești indicatori, dar și Comisiei Europene care este astăzi puternic interesată de subiect.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes