Rețeaua maternităților unde pot fi aduși pe lume copiii cu probleme este subdimensionată în țara noastră. Medicii susțin faptul că la nivel național există doar 18 astfel de unități medicale. În schimb, la Brașov se fac eforturi pentru modernizarea maternității.
Maternitatea de gradul 3 este locul în care ajung pe lume copiii care prezintă complicații la naștere. Punctul esențial în funcționarea unei astfel de unități medicale îl reprezintă secția de ATI- Nou-Născuți. Întreținerea unei astfel de secții este însă destul de costisitoare din punct de vedere financiar și al resurselor umane. „Soluția este să crești capacitatea acestor Terapii Intensive de nou-născuți. Orice secție ATI consumă bani mulți, bani pe care trebuie să-i ai. Gândiți-vă numai nutriția pentru bebeluși costă aproximativ 100 mii de lei pe lună. Apoi este vorba despre medicația specifică…E foarte greu în condițiile de finanțare la ora actuală, în condițiile în care programele de sănătate pe terapii sunt în scădere. Trebuie să ai și un colectiv dăruit care să-și dorească să facă asta…” a explicat medicul Mircea Preda, managerul Maternității din Brașov.
Unitatea medicală a accesat fonduri PNRR pentru a-și crește capacitatea paturilor ATI destinate nou-născuților. „Sunt 18 maternități de grad 3 la nivel de țară. Noi avem 17 paturi și vom ajunge la 28 de paturi. Am câștigat un proiect PNRR și astfel vom crește capacitatea la 28 și vom fi printre cele mai mari secții de ATI nou-născuți din țară” a mai spus medicul Mircea Preda.