Început la Timișoara și continuat la București, proiectul privind realizarea unui vaccin anti-COVID în țara noastră pare să fi intrat în linie dreaptă. Specialiștii care îl realizează în prezent, din cadrul Institutului Național de Dezvoltare Cercetare Medico – Militară „Cantacuzino” au vești bune în ceea ce privește progresele care se fac în această direcție. Guvernul României a alocat peste 3,5 milioane de lei pentru acest proiect de cercetare.
Col. dr. Florin Oancea, directorul Institutului Cantacuzino, a explicat la „Medika Special”, emisiunea moderată de Dana Chera, care sunt pașii pe care îi are de urmat instituția pe care o conduce în ceea ce privește obținerea vaccinului anti-COVI-19.
„În momentul de față suntem foarte aproape să dezvoltăm un ser terapeutic care se apropie, să-i spunem de un vaccin anti-COVID-19, vom vedea în următoarele 2 săptămâni. Săptămâna trecută cercetătorii noștri au prezentat în timpul conferinței de imunologie tot ce am studiat în ultimele 2 – 3 luni, poate vom reuși să putem scoate pe piață acest ser imun. Poate fi baza unui vaccin anti-COVID-19. Pentru asta a fost creat Cantacuzino”
3,5 milioane de lei pentru vaccinul anti-COVID-19 românesc
Ideea dezvoltării unui vaccin anti-COVID-19 în țara noastră a apărut încă din primăvară, la Timișoara, fiind avansată de specialiștii Centrului OncoGen. Aceștia au dezvăluit în spațiul public informații despre capacitatea lor de a crea un astfel de vaccin. În luna mai a acestui an, Ministerul Sănătății a anunțat că oferă 3,5 milioane de lei Centrului OncoGen pentru a-și putea continua cercetarea în privința realizării vaccinului.
Specialiștii din Timișoara au încheiat astfel un parteneriat cu cei de la București, angajați în cadrul Institutului Național de Dezvoltare Cercetare Medico – Militară „Cantacuzino”, pentru a continua proiectul. Vaccinul dezvoltat la București va fi administrat intranazal fie sub formă de picături, fie prin pulverizare.