Rolul programelor de screening în depistarea precoce a cancerului pulmonar 

Cancerul pulmonar este una dintre afecțiunile care omoară anual cei mai mulți români. De cele mai multe ori, pacienții află mult prea târziu că suferă de această afecțiune. Situația ar fi cu totul alta, dacă autoritățile sanitare din țara noastră ar investi mult mai mult în programele de screening pentru depistarea acestei afecțiuni. 

În direct la „Sistemul Medical”, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a explicat că diagnosticarea tardivă a cancerului pulmonar este tot mai prezentă. „Este un fenomen foarte grav, această depistare tardivă a cancerului și dacă vorbim de cancer pulmonar lucrurile sunt extrem de complexe pentru că plămânii nu au receptor de durere și practic orice crește în plămân, persoanele respective nu își dau seama pentru că nu simt durere. O tumoră care crește în interiorul parenchimului nu dă simptome, decât într-un stadiu avansat de boală„ a explicat dr. Beatrice Mahler. 

Tocmai de aceea este important să existe programe de screening dedicate depistării precoce a cancerului pulmonar. „Trebuie să ne îndreptăm direcțiile către programe de screening, să facem să se înțeleagă că orice persoană care fumează un pachet de țigări pe zi, de peste 20 de ani,  și, mai ales, dacă are mai mult de 55 de ani, să facă un examen CT nativ de torace. În funcție de rezultatul examenului CT, conduita este variată. Examinările se fac repetat, dar există o condiție impusă de statele care, prin programe de sănătate, susțin astfel de programe de screening și anume abandonarea fumatului. Trebuie cel puțin să-ți dorești să te lași de fumat, trebuie cel puțin să te duci la un program care să te consilieze în vederea renunțării la acest obicei. Odată făcuți acești pași sunt șanse mari să depistezi persoanele în timp util. Atunci când vorbim despre aceste programe de screening nu cred că ar trebui să vorbim despre relația cost-eficiență sau pe termen scurt. Ar trebui să ne gândim la programe cost-eficiență pe termen lung pentru că trauma emoțională care nu poate fi cuantificată în bani, costul tratamentului oncologic a radioterapiei, a tratamentului chirurgical, a consilierii psihologice, cumulat în ani înseamnă mult mai mulți bani decât un CT la un cohortă de oameni” a mai spus dr. Beatrice Mahler, în direct la Medika TV. 

Categorii: Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea