Decizia recentă luată de Franța, de a opri vânzarea la raft a ranitidinei, urmată de o decizie similară în România, unde ranitidina a fost blocată în farmacii, naște temeri în rândul pacienților care s-au tratat cu acest medicament. „Agenția Națională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală cât și a soluției injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conțin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate” se arată într-un comunicat al ANMDMR.
Purtătorul de cuvânt a instituției, farmacist primar Anca Crupariu, a declarat, luni seara, la Medika Special de la Medika TV: ”Cu ranitidina se întâmplă și cu alte medicamente din alte clase, din iunie 2018. Practic, toate medicamentele care se obțin prin sinteză chimică sunt acum într-un proces de reevaluare a modului de fabricație pentru că s-a descoperit că în procesele de sinteză chimică pot apărea neașteptat niște impurități nitrozaminice cu un potential risc cancerigen”. Evaluarea se face etapizat, în funcție de riscurile pe care le ridică un compus chimic.
În ceea ce privește posibile riscuri pentru pacienții care au făcut tratament de lungă durată cu ranitidină, farmacist primar Anca Crupariu a declarat că nu sunt motive de îngrijorare: ”Nu este cazul să ne panicăm. Este important că s-a descoperit acum și că se reevaluează, într-un termen de 6 luni, de către industria farmaceutică, tot procesul de producție al unor produse care pot conține impurități nitrozaminice.”
O altă dezbatere pornește tot din Franța unde s-a interzis comercializarea, la liber, a paracetamolului. Motivul îl constituie administrarea în doze mari și pe termen lung a acestui medicament banal. Purtătorul de cuvânt al ANMDM a explicat, la MEDIKA TV, că în România ”nu există acest sistem de eliberare a medicamentelor, de la raft, din Franța, iar pericolul este mai mic. Important este ca pacientul să fie informat de profesionistul care eliberează privind modul de administrare, să-i spună să urmărească prospectul, să nu ia o doză mai mare, să nu ia de mai multe ori pe zi decât e indicat, să nu depășească doza maximă din prospect. Este extrem de important ca pacientul să nu asocieze două sau mai multe medicamente care conțin paracetamol, sau să nu ia, în același timp, două antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi paracetamol cu ibuprofen. De asemenea, este cunoscut riscul asipirinei pentru sindromul Reye.”