E dovedit științific că masca de protecție ne protejează de răspândirea infecției cu noul coronavirus. Cu toate acestea, nici o metodă de prevenire cu este 100% sigură. Există riscul de a ne îmbolnăvi chiar și atunci când purtăm mască, dacă suntem, de exemplu, în apropierea unui interlocutor infectat, care nu poartă mască. Aceasta acționează ca o barieră și, chiar dacă există o posibilitate extreme de mica de infectare, rolul protector este evident. Asta pentru că împiedică transmiterea unei cantități mari de particule virale, ceea ce va determina o formă ușoară a bolii.
E dovedit științific că forma de COVID-19 pe care o face o persoană depinde de cantitatea de virus cu care a fost infectat. Practic, există o legătură strânsă între purtatul măștii și forma de boală: o persoană care nu poartă mască de protecție va face o formă gravă a infecției, în timp ce una care poartă mască va face o formă foarte ușoară, chiar asimptomatică.
Lt. Col. Dr. Valeriu Gheorghiță, medic specialist boli infecțioase la Spitalul Militar Central, a explicat, la Medika TV, mecanismul și rolul de protecție al măștii, dar a dat și exemple de bună practică venite din alte țări, unde purtarea măștii de protecție a făcut ca numărul infectărilor să scadă, iar cel al cazurilor grave să fie extrem de redus.
Iată explicațiile specialistului, un motiv în plus ca să purtăm masca de protecție.