RISC ȘI UMILINȚĂ PENTRU PERSONALUL MEDICAL! Un ambulanțier din Iași își caută dreptatea în instanță, după ce a primit echipamente de protecție defecte

Un bărbat din județul Iași, angajat de 13 ani la Serviciul Județean de Ambulanță, și-a dat angajatorul în judecată și cere instanței anularea unei sancțiuni pe care a primit-o în luna aprilie. El cere anularea sancțiunii decisă de comisia de disciplină a SAJ Iași, prin care salariul i-a fost redus pentru două luni.

Potrivit Ziarul de Iași, bărbatul a fost sancționat pentru că a refuzat să ia parte la o misiune care viza un pacient suspect că ar fi fost infectat cu noul coronavirus.

Ambulanțierul spune că în ziua în care a refuzat misiunea se simțea rău și că a luat această decizie întrucât intră în categoria de risc, expusă la probleme grave din cauza coronavirusului.

 „În ziua de 15 martie 2020, medicamentul nu şi-a făcut efectul, sens în care a decis că, raportat la vârsta şi la starea de sănătate, ar fi pus în pericol dacă ar interveni la solicitarea atribuită. Aşa cum se cunoştea bine şi la acel moment, persoanele în vârstă de aproximativ 65 de ani şi care suferă de afecţiuni cardiace sau respiratorii sunt printre victimele cele mai vulnerabile în faţa acestui nou tip de coronavirus“, se arată în acţiunea deschisă în numele ambulanțierului de un avocat ieșean.

În documentul depus la dosar se mai arată că până la urmă bărbatul s-ar fi răzgândit și chiar avea de gând ca până la urmă să plece la intervenție, însă când a îmbrăcat echipamentul de protecție a constatat că acesta era dintr-un material atât de subțire, încât numai protecție nu i-ar fi oferit. De altfel, la dosar sunt atașate și fotografii, în care se vede cum un așa-zis combinezon, foarte subțire, cu defecte de fabricație, care s-a rupt numai cât a fost îmbrăcat.

 „Nu numai că părea a fi un costum de grădinărit – acesta fiind unul care mai oferă o oarecare protecţie -, dar acesta avea şi diverse găuri preexistente care au fost remediate prin capsare într-un mod total neprofesionist, şi care nu restabilea integritatea echipamentului de protecţie. Când salariatul a văzut că are o stare de sănătate precară şi singura lui protecţie împotriva acestui nou tip de coronavirus – pe care îl putea contacta cu mare uşurinţă de la pacientul de 79 de ani din comuna Golăieşti – era un costum necalitativ, cu numeroase găuri capsate, a decis să nu dea curs solicitării şi a anunţat dispecerul medical în legătură cu acesta aspecte“, mai scrie în contestaţia depusă la Tribunal.

Categorii: Alertă: coronavirus, Eveniment, Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea