Distrugerea barajului Kakhovka de pe râul Dnipro, Ucrainia, reprezintă un mare pericol pentru sănătatea publică din această zonă. Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au evaluat riscurile și susțin faptul că pericolul apariției unor epidemii, în special de holeră, este ridicat.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a trimis de urgență provizii în zonele afectate de inundații din Ucraina și se pregătește să ia măsuri în cazul în care vor apărea probleme pentru sănătatea publică.
Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru spargerea barajului hidroelectric Kakhovka, construit în perioada sovietică. Din cauza distrugerii barajului o imensă inundație a fost provocată în zona de conflict din sudul Ucrainei în primele ore ale zilei de marți, forțând zeci de mii de oameni să-și părăsească casele.
„Nu trebuie subestimat impactul sistemelor de alimentare cu apă și de igienizare a sănătății publice din regiune. OMS a intervenit în sprijinul autorităților și lucrătorilor din domeniul sănătății pentru a lua măsuri preventive împotriva bolilor transmitere prin apă și pentru a îmbunătăți supravegherea bolilor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă.
Oficialii OMS recunosc faptul că cel mai mare risc îl presupune apariția unei epidemii de holeră. „Noi încercăm să abordăm o gamă destul de largă de riscuri pentru sănătate asociate cu inundațiile, începând de la traume și înec, până la boli transmitere prin apă, dar și la potențialele implicări ale întreruperii tratamentului cronic” susține Teresa Zakaria, oficial al OMS. Ea a precizat că OMS lucrează împreună cu Ministerul Sănătății din Ucraina pentru a pune în aplicare mecanisme care să asigure importul de vaccinuri în caz de nevoie.
Enormul baraj Kakhovka de pe râul Dnipro separă forțele ruse și ucrainene, iar oamenii au fost afectați de ambele părți ale malurilor sale. Directorul de Urgențe al OMS, Mike Ryan, a afirmat că OMS a oferit asistență în zonele controlate de Rusia, dar prezența lor operațională este “în principal” în partea ucraineană. El a declarat că autoritățile ruse le-au dat asigurări că oamenii care trăiesc în zonele pe care le controlează sunt „bine monitorizați, bine îngrijiți, bine hrăniți și susținuți”.