Intervenție dificilă a medicilor de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași. Aceștia au efectuat un transplant renal prin care au extirpat unui bărbat un rinichi de 6 kilograme și l-au înlocuit cu un organ sănătos. Noul organ a fost donat de mama pacientului.
Potrivit lui Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al spitalului, pacientul în vârstă de 42 de ani suferea de boală polichistică renală. El a primit un rinichi de la mama sa, o femeie în vârstă de 60 de ani. Înainte de transplantul propriu-zis, echipa de medici i-a extirpat bărbatului unul dintre cei doi rinichi, care din cauza bolii cântărea 6 kilograme şi măsura 30 de centimetri.
„A fost necesară efectuarea unor proceduri de desensibilizare, proceduri prin care s-a prevenit respingerea rinichiului de către primitor. S-au făcut atât nefrectomia rinichiului nativ, cât şi proceduri de reconstrucţie vasculară, iar ulterior a fost făcut transplantul de la mamă la fiu, toate în cadrul intervenţiei chirurgicale”, a explicat Ionuţ Nistor, citat de Digi24.
Intervenția a durat aproximativ 8 ore. Medicii spun că, fără un transplant, pacientul ar fi fost obligat să înceapă ședințele de dializă.
„Trebuie să apreciem calitatea deosebită a echipei chirurgicale, necesară pentru a face această intervenţie complexă. Vorbim atât de echipa operatorie, cât şi de cele de la ATI şi Nefrologie care au urmărit acest caz”, a declarat și coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul Parhon, Adrian Covic.
Acesta a fost transplantul cu numărul 30 din 2021, fiind realizate până acum 12 intervenţii de la donator viu şi 18 de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Numărul de transplanturi realizate în acest an este asemănător cu cel de anul trecut. La Congresul Naţional de Nefrologie, care a avut loc în luna octombrie, a fost prezentată o analiză asupra activităţii Compartimentului de Transplant Renal din Iaşi care a arătat că supravieţuirea după intervenţie este de aproximativ 90%, fiind similară sau chiar superioară faţă de media europeană.
„Sperăm ca anul viitor să fie resuscitat Programul de Transplant de la donator cadaveric, care, cel puţin în zona Moldovei, este în moarte clinică momentan. Vrem ca în 2022 acest program să fie resuscitat în toate spitalele judeţene din Moldova tocmai pentru a da o şansă la un nou început pentru cât mai mulţi pacienţi de pe lista de aşteptare”, a mai afirmat Adrian Covic.