Repartizarea pe posturi a celor care au promovat examenul de rezidențiat de anul acesta s-a încheiat vineri, iar rezultatele reflectă o realitate îngrijorătoare pentru contextul actual. Specializările de primă linie în pandemie au rămas cu un număr mare de locuri neocupate. În total, la Medicină sunt libere în continuare 303 posturi. Cele mai multe, 79 din 200, sunt la Medicina de Urgență, de unde rezultă și concluzia ultimilor ani că secțiile de Urgențe sunt printre ultimele opțiuni ale tinerilor care ies de pe băncile facultăților de medicină. Următoarea disciplină după numărul mare de locuri neocupate este Chirurgia Generală unde au rămas libere 39 din cele 185 de locuri disponibile la Rezidențiat. Două discipline foarte importante în actualul context pandemic- ATI și Boli Infecțioase- rămân descoperite. La Anestezie și Terapie Intensivă au rămas libere 14 din 278 de posturi, iar la Boli Infecțioase 20 din 193.
Anul acesta, Ministerul Sănătății a mărit cifra de școlarizare la rezidențiat cu peste 2000 de locuri, ajungând la 9116 locuri. 565 de locuri suplimentare au fost la specialitățile deficitare: anestezie și terapie intensivă, boli infecțioase, pneumologie, epidemiologie, medicină de familie și de laborator, medicină de urgență, medicină internă și radiologie.
Pentru a ocupa un post, candidații au avut nevoie să obțină 60% din punctajul maxim. Zilele trecute, o petiție a absolvenților care au picat rezidențiatul cu punctaj mare a cerut coborârea pragului la 50% din acest punctaj, așa cum era în urmă cu un deceniu. Subiectul va fi analizat, la începutul săptămânii viitoare de oficialii Ministerului Sînătății împreună cu rectorii facultăților de medicină.