Rezultatele alarmante ale unui studiu: jumătate dintre copiii care ajung la dentist cu carii își pierd prematur dinții de lapte

Principalul impediment în tratamentul ortodontic pediatric din ultimul an a fost absența dinților de lapte, din cauza extracțiilor premature, relevă un studiu realizat de Asociația pentru Sănătate Orală în Ortodonție Ortho FACE în parteneriat cu Ortho Institute. Studiul a fost realizat în contextul în care luna februarie este declarată Luna Internațională a Sănătății Dentare a Copiilor. Cercetarea s-a realizat pe un eșantion de 500 de părinți din mediul urban și s-a remarcat o creștere a numărului de copii care au probleme stomatologice grave. Studiul arată că 80% dintre copii au deja carii, iar 50% dintre aceștia au probleme grave, precum extracțiile sau cavități plombate mari.

“Aproximativ 8 din 10 copii care se prezintă la ortodont au carii, însă, aproximativ jumătate dintre aceștia prezintă probleme grave care fac imposibilă începerea tratamentul ortodontic. Tratamentul ortodontic pentru corectarea malocluziilor trebuie să înceapă cât mai devreme și are nevoie de dinții de lapte pentru montarea aparatelor dar și pentru crearea spațiului necesar erupției dinților definitivi,” a spus Ela Bănică, fondatoarea asociației.

Principalul motiv pentru aceste rezultate e igiena dentară precară.

38% dintre părinții care au participat la studiu au recunoscut că periajul dinților copiilor lor durează sub 2 minute, în timp ce 16% au admis că nu se spală în mod regulat. O altă problemă majoră este că prima vizită la stomatolog se face mult prea târziu, după 7 ani, doar 5% dintre părinți admițând că i-au adus la primul control înainte de această vârstă. De asemenea, 93% dintre cei care își duc copiii la control stomatologic sau ortodontic au ca motiv durerea de dinți.

Conform specialiștilor în sănătate orală, primul control stomatologic ar trebui să fie după apariția primului dinte de lapte. Primul consult ortodontic ar trebui făcut de la 3 ani. De asemenea, alegerea periuțelor de dinți, a aței dentare și a periuțelor interdentare ar trebui să fie făcută în urma recomandărilor medicului.

Categorii: Eveniment, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea