Mai mulți cercetători din cadrul Institutului de Cercetări Medicale QIMR Berghofer, Australia, au reușit să creeze un posibil vaccin împotriva virusului Epstein-Bar. . Acest virus este cel care declanșează așa-zisa „boală a sărutului”.
În testele preclinice, realizate pe șoareci de laborator, oamenii de știință au reușit să țintească ganglionii limfatici, care joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar. Serul a produs anticorpi puternici și de lungă durată, dar și celule T împotriva acestui virus. Totodată, vaccinul ar avea capacitatea de a induce imunitate și împotriva creșterii tumorilor asociate EBV.
„Noi am reușit să creăm un răspuns imunitar atât din partea anticorpilor, cât și din partea celulelor T. Este o mare realizare și ne demonstrează că, într-adevăr, acest lucru este posibil” susține Rajiv Khanna, unul dintre imunologii care a participat la crearea acestui vaccin.
EBV este un virus din familia virusurilor herpetic și poate fi transmis prin salivă. Este responsabil de aparțin monunucleozei infecțioase, cunoscută și sub numele de „boala sărutului”. Totodată, infecția cu acest virus, poate provoca și cancerul.