REZIDENȚII, OBLIGAȚI SĂ MUNCEASCĂ SUPLIMENTAR ȘI VOLUNTAR

Chiar dacă în ultimii ani salariile din sistemul medical s-au majorat, nu toate cadrele medicale se bucură de răsplata cuvenită muncii depuse. Unii dintre angajații spitalelor muncesc peste normă, fără a fi și remunerați. Într-o astfel de situație se află medicii rezidenți care au transmis, recent, un semnal public pentru a solicita reglementarea situației. Concret, rezidenții sunt obligați să facă gărzi peste norma contractuală, iar munca suplimentară nu este remunerată, după cum medikatv.ro a scris AICI.

Invitat în emisiunea „Medika Special”, medicul Ioan Alexandru, președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți din România, a tras un semnal de alarmă cu privire la maniera în care sunt remunerate gărzile făcute de medicii rezidenți din anul I, II și chiar III. „Există o practică răspândită de foarte mult timp care a rămas înrădăcinată la nivelul managementului spitalelor. Și această practică presupunea ca medicul rezident de anul I și II să efectueze gărzi peste norma prevăzută în contract fără a fi salarizat, numărul acesta de gărzi ridicându-se chiar și la 7, 8 gărzi pe lună, în cazul multor specialități. Această practică, deși nu este în conformitate cu prevederile legale, a rămas în continuare validă” a atras atenția medicul Ioan Alexandru.

Asociația care îi reprezintă pe rezidenți propune ca situația să fie reglementată, mai ales că, în această perioadă, se află în dezbatere publică, un ordin de ministru privind modul de efectuare a pregătirii în rezidențiat. „Am propus introducerea foarte clară în lege a unui paragraf care spune că orice medic rezident, indiferent de anul de studiu, să fie salarizat pentru gărzile efectuate peste normă, la solicitarea unităților medicale” a explicat medicul Ioan Alexandru, în direct la Medika TV.

Categorii: Sănătatea în România
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea