Medicina, chiar și în România, ține pasul cu dezvoltarea tehnologică. Astfel, inteligența artificială a început să devină un instrument tot mai utilizat de către medici. Marele avantaj al AI este faptul că oferă precizie în stabilirea diagnosticelor.
Prof. univ. dr. Ioana Gheonea, medic primar radiologie, cadru universitar al Facultății de Medicină și Farmacie din Craiova a participat la conferința organizată de Siemens Healthineers România și a explicat progresele pe care le-a făcut țara noastră în privința utilizării programelor de inteligență artificială în medicină și radiologie.
„La noi în țară, mai ales în perioada pandemiei, aceste programe de inteligență artificială au început să fie implementate din ce în ce mai mult în medicină, iar în radiologie cu atât mai mult. Suntem până la urmă cei care au avut posibilitatea de a integra aceste platforme foarte mult” a explicat prof. univ. dr. Ioana Gheonea.
Astăzi, tot mai mulți medici radiologi utilizează soft-urile de AI în practica medicală.
„Ca și Societate de Radiologie și Imagistică Medicală din România pot să spun că totul a început anul trecut când Societatea Europeană de Radiologie ne-a invitat să prezentăm dezvoltarea radiologiei în România. Și atunci am prospectat piața și am văzut faptul că, în ultimii ani, de la 3, 4 programe de inteligență artificială am ajuns la un număr din ce în ce mai mare” a mai spus dr. Ioana Gheonea.
Principalul beneficiu al programelor de inteligență artificială în medicină este faptul că oferă diagnostice precise și precoce.
„Discutăm de diagnostic precoce și precis, mai ales în contextul în care în țara noastră nu există programe de screening eficiente. Intelighenția artificială, pe noi pe imagiști, ne ajută la stabilirea unei interpretări mai rapide a imaginilor” a mai spus prof. univ. dr. Ioana Gheonea, medic primar radiologie.