REVOLTĂTOR! România, țara în care copiii mor pentru că nu au locuri în spitale

Realitatea din spitalele românești este dură. Statisticile oficiale arată că sute de copii, cu vârste de până la un an, mor anual în unitățile medicale din țara noastră așteptând să ajungă la medic. Situația este generată de slaba finanțare, lipsa de locuri sau de personal cu care spitalele românești se confruntă de ani buni.

Cazul copiilor care mor în spitale a fost prezentat public de medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți din cadrul Spitalului „Marie Curie” din București. Acesta a atras atenția că 30 de copii au murit în cursul anului trecut din cauză că nu au putut beneficia de tratamente în secția pe care o coordonează, pentru că nu erau locuri.

Mai mult, acesta a explicat că România se confruntă de ani buni cu această situație, fără ca ea să fie rezolvată în vreun fel. Marea problemă o reprezintă unitățile medicale din orașele din jurul Bucureștiului, care de foarte multe ori, din cauza lipsurilor, nu reușesc să transfere pacienții nou-născuți în stare critică.

Țara noastră are în jur de 250 de paturi de reanimare pentru nou-născuți și ar trebui măcar 400 de paturi. Cele mai multe decese se înregistrează la nivelul 2, adică în spitalele mici precum cel din Slobozia, cel din Călărași. Pe acești pacienți suntem nevoiți să-i refuzăm pentru că nu avem locuri. Avem chiar un proces la Slobozia pentru că nu am putut să primim un pacient”, a declarat dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției ATI nou-născuți a Spitalului „Marie Curie”, în direct la Medika TV.

Situația ar putea fi rezolvată, dacă ar fi luată o măsură eficientă atât la nivel politic, cât și administrativ.

Principala problemă este interesul nostru ca societate civilă, politică, administrativă de a rezolva această problemă. Dacă dorim să o facem vom putea. Trebuie rezolvată problema locurilor. Însă un loc într-un spital înseamnă personal, consumabile, adică bani. Un loc într-un spital trebuie susținut cu bani”, a mai spus dr. Cătălin Cîrstoveanu.

În urma demersului public făcut, Ministerul Sănătății a realizat un control la Spitalul „Marie Curie”, oferind 800,000 de lei secției de terapie intensivă nou-născuți, astfel încât să-și poată desfășura activitatea până la începutul anului viitor.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes