Diagnosticarea bolilor de plămâni în zonele vulnerabile ale României se va face mai ușor, datorită unui program de screening inițiat la nivel național. Programul se numește „Respiri ușor” și se va derula pe parcursul unui an în comunitățile sărace din cinci județe ale țării, inclusiv zona București – Ilfov.
Programul de screening a fost realizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, în colaborare cu Fundația „Câștigă Viața”, Institutul Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Institutul Oncologic București.
Categoriile de pacienți incluse în program
Un rol important în derularea acestui proiect îl vor avea medicii de familie. Aceștia vor idenifica pacienții incluși în grupul țintă și îi vor îndruma către specialiștii care efectuează testările. Grupul țintă este alcătuit din 500 de persoane, care prezintă suspiciuni de cancer pulmonar sau boli pulmonare obstructive cronice. Din numărul total de beneficiari, 10% vor fi cetățeni de etnie romă.
Incidență ridicată a cancerului pulmonar
Medicii care coordonează acest program susțin faptul că incidența bolilor pulmonare, în special a cancerului pulmonar, este generată de lipsa posibilităților de diagnosticare. Nu puține sunt cazurile în care pacienții ajung la spitale în ultimele stadii de boală, pentru că nu au bani să meargă la controale.
„Pacienții ajung atât de grav la spital, încât nu au capacitatea de a fi supuși bronhoscopiei pentru a putea fi diagnosticați. Ajung cu insuficiență respiratorie și cu forme severe de boală care, și dacă ajungi până la urmă bronhoscopia, să ai piesa bioptică, să intri apoi în procesul de diagnostic de laborator anatomo-patologic, nu mai au indicație de tratament oncologic” atrage atenția dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta„ din București.
Proiectul „Respiri ușor” este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) și are o valoare de peste 200.000 de euro.