Respirația este un proces complex care, dacă este și desfășurat corect, ne ajută să ne menținem organismul sănătos. În procesul respirator sunt implicați plămânii, diafragma și mușchii intercostali. În timpul inspirației, diafragma se contractă și se deplasează în jos. Apoi, spațiul din cavitatea toracică se mărește și permite plămânilor să își mărească volumul și să se umple cu aer. Când expirăm, diafragma se relaxează, reducând spațiul din cavitatea toracică, plămânii se dezumflă și eliberează aerul.
Cum putem respira corect?
Asociația Americană a Plămânului, citată de medicalnewstoday.com, arată că oamenii, de cele mai multe ori, respiră fără a fi conștienți de ritm și corectitudine. Pentru că trebuie știut , există un mod corect și unul incorect de a respira. Cea mai eficientă metodă este „respirația din burtă”. Procesul presupune o inspirație puternică, încordând diafragma și permițând plămânilor să se deplaseze în josul cutiei toracice pentru a se umple cu aer cât mai mult. Specialiștii Asociației Americane a Plămânului susțin faptul că este eficientă și respirația pe nas deoarece filtrează toxinele și alergenii din aer, împiedicând astfel intrarea lor în organism. Mai puțin indicată este respirația pe gură, specialiști recomandând să fie utilizată doar în cazul în care avem nasul înfundat.
Cu un pahar de apă rezolvi parametrii respirației. Alte sfaturi de aur
- Consumul ridicat de apă ne ajută să menținem respirația în parametri normali și , de asemenea, este foarte important să nu intrăm în contact cu factori poluanți.
- Respirația este în strânsă legătură cu viața noastră de zi cu zi. Astfel, un stil de viață stresant poate avea urmări asupra modului în care respirăm și ne poate afecta organismul.
- Pentru a avea o respirație bună trebuie să renunțăm la fumat și să facem regulat exerciții fizice. De asemenea, este foarte important să evităm mâncărurile bogate în grăsimi și carbohidrați, pentru că ne împiedică să respirăm corespunzător.
Asociația Americană a Plămânului recomandă două tipuri de exerciții, care trebuie efectuate între 5 și 10 minute pe zi. Este vorba despre „respirația pe buze” și „respirația din burtă”. Pentru primul exercițiu este nevoie să respirați lent prin nas, cu gura întredeschisă. Inspirați adânc preț de 2 secunde, apoi expirați încet, preț de 4 secunde. Repetați pașii timp de 5 minute. Pentru al doilea exercițiu este necesar să puneți ambele mâini pe abdomen, simțind ascensiunea și scăderea fiecărei respirații. Închideți gura și inspirați lent prin nas, în timp ce simțiți că abdomenul se ridică și se umflă ca un balon. Inspirați adânc și expirați profund, tot aerul din plămâni.