În cadrul unei dezbateri organizată miercuri de Ministerul Sănătății, reprezentanții mai multortr asociații ale vânătorilor sportivi și sportivilor care practică tirul au solicitat revizuirea listei bolilor incompatibile cu calitatea persoanelor de a deține, purta sau folosi arme letale.
Ministerul Sănătății a organizat o întâlnire formală în cadrul căreia s-a dezbătut aprobarea “Ordinul pentru aprobarea condiţiilor de autorizare a unităţilor sanitare, publice sau private pentru examinarea ambulatorie a persoanelor fizice în vederea procurării, deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor şi a listei afecţiunilor medicale incompatibile cu calitatea persoanelor de a procura, deţine sau, după caz, de a purta ori folosi arme letale sau neletale”.
Reprezentanții mai multor asociații ale vânătorilor sportivi și practicanților de tir au atras atenția cu privire la faptul că modificările actului normativ îl transformă într-unul restrictiv. “Documentul propus este, din păcate, extrem de imprecis şi periculos prin prezentarea a numeroase patologii ca reprezentând un motiv de incompatibilitate. Este o prezentare grosieră şi se omite faptul că aceste patologii nu există într-o singură stare de fapt. (…) Simpla prezenţă a unui diagnostic nu face ca un individ să fie incompatibil cu drepturile lui de a procura, deţine, de a purta arme letale sau neletale. Sau cum sunt armurierii care le repară sau le vând. Se aduce o atingere şi asupra unui drept de muncă. (…) Documentul – în starea în care se află – nu considerăm că poate fi tradus într-un ordin de ministru. Trebuie să privim cetăţeanul ca un cetăţean cu drepturi şi nu cu o listă de diagnostice” susțin reprezentanții asociațiilor care au participat la dezbatere.
Potrivit documentului supus dezbaterii publice și pentru care se cere modificarea sunt considerate afecțiuni incompatibile cu calitatea de a deține arme letale sau neletale afecțiuni precum artrita obliterantă de stadiu III și IV, tublurările de ritm cardiac sau sindromul de apnee centrală în somn.