Pâinea reprezintă un aliment care furnizează fibre, carbohidrași, vitamine și minerale, nutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului. Cu toate acestra unuii excperți asociază pâinea cu excesul ponderal și cu alte probleme de sănătate
Pâinea poate fi un aliment sănătos, susțin experții în nutriție, atâta timp câțt este consumată cu moderație și preparată din făină integrală. Studiile au arătat că din pâine putem lua cel mult 1000 de kcal. În medie, 100 de grame de pâine conțin aproximativ 250 de kcal. Astfel, aproximativ 400 de grame de pâine consumate pe zi ar fi suficiente, pentru a nu avea probleme de sănătate.
Impactul pâinii asupra sănătății
Multe persoane folosesc pâinea ca aliment principal, iar în timp riscă să aibă probleme în ceea ce privește controlul greutății. De fapt, spun experții în nutriție, nu pâinea în sine este problema ci cerealele rafinate din care este preparate, care pot crea un efect de dependență la nivel cerebral.
Studiile au arătat că persoanele care au urmat o dietă pe bază de cereale integrale au slăbit mai mult decât cele care au apelat la un regim din care au exclus carbohidrații. Cerealele integrale oferă vitamine, minerale și fibre de calitate prin comparație cu cerealele rafinate.
Pâinea preparată din cereale rafinate poate crește aportul caloric și poate crește riscul de apariție al diabetului de tip II. Carbohidrații din cerealele rafinate sunt digerați mult mai încet de aceea pot determina o creștere a glicemiei în sânge.
Evaluați consumul de pâine
Atunci când alegem un sortiment de pâine trebuie să ne ghidăm după anumite aspecte precum tipul de făină din care este preparată sau culoarea produsului. Făina integrală este mult mai sănătoasă, iar în ceea ce privește culoarea, mulți producători apelează la coloranți alimentari pentru a-i da produsului acel colorit pentru a induce ideea că o pâine preparată din cereale rafinate ar fi, de fapt, cereale integrale.
De asemenea, verificați cu atenție lista ingredientelor și nu vă ghidați după aspectul pâinii.