Stil de viață Știri Studii/Cercetări

Remediu împotriva anxietății pe care pacienții o simt în timpul internării: oazele cu verdeață din curțile spitalelor

Fiecare dintre noi trăiește cu teama de a ajunge la spital. Stresul pe care îl provoacă faptul că trebuie să așteptăm la ușile medicilor pentru consultații sau că trebuie să împărțim același salon cu alți bolnavi este greu de gestionat. Un studiu realizat în Statele Unite ale Amercii arată însă că această stare de axietate ar putea dispărea dacă în jurul spitalelor ar exista mai multe zone cu verdeață.

Publicat în „Health Environments Research and Design Journal”, acest studiu scoate în evidență faptul că în curțile spitalelor ar trebui să existe mai multe zone de verdeață. Pacienții s-ar putea conecta astfel mult mai ușor cu natura și ar putea să scape de stresul provocat de faptul că se află într-un spital. De asemenea, ideea spațiilor verzi din curtea spitalelor i-ar putea ajuta chiar și pe vizitatorii bolnavilor.

Arhitect în cadrul Univestității e Vest din Virginia, Statele Unite ale Americii, dr. Shan Jiang consideră faptul că spitalele au nevoie de mai multă verdeață. Natura le-ar putea fi benefică pacienților „Decorul sumbur al spitalelor poate avea efecte negative asupra stării de spirit a bolnavilor. Verdeața i-ar putea face mai optimiști” susține dr. Jiang.

Studiul propune ca spitalele să își amenajeze spațiile astfel încât să aibă ferestre mari, prin care natura să poată fi observată cât mai bine. De asemenea, este recomandată și amenajarea unor grădini interioare cu flori și copaci.