(VIDEO) REMDESIVIR, AUTORIZARE CONDIȚIONATĂ ÎN EUROPA: cui se poate administra, contraindicații, cum îl va procura România

Remdesivir este primul medicament împotriva COVID-19 care a primit recomandare de autorizare condiționată de punere pe piață din partea Agenției Europene a Medicamentului. Recomandarea a venit săptămâna aceasta, iar decizia trebuie să fie luată de Comisia Europeană. Tratamentul este recomandat pentru tratarea adulților și copiilor de peste 12 ani bolnavi de Covid-19 care au nevoie de oxigen suplimentar. După aprobarea de către Comisia Europeană, Remdesivir va putea fi folosit oficial, sub denumirea comercială de Veklury, în Europa.

Statele Unite, India și Coreea de Sud utilizează deja acest antiviral pentru cazurile grave, iar în Japonia a fost aprobat, fără condiții. România nu se află însă printre țările unde acest medicament este folosit la scară largă. Până acum, la noi în țară, medicamentul a fost utilizat compasional, într-o formulă care permite administrarea în lipsa autorizării, dacă există dovezi că poate ameliora starea gravă a unor pacienți.

Uniunea Europeană face în această perioadă demersuri pentru ca antiviralul Remdesivir să fie folosit pe întreg spațiul european. Practic, s-a propus eliberarea unei autorizații condiționate, care le-ar permite statelor membre să utilizeze medicamentul pentru tratarea cazurilor grave de COVID-19. „Autorizația condiționată înseamnă că, până la obținerea unor rezultate finale din studiile aflate în lucru cu Remdesivir, poate să fie folosit acest tratament în țările europene și permite statelor membre să acceseze acest tratament pe diverse căi, lucru care să creeze cadrul legal de utilizare a acestor tratamente la pacienții diagnosticați, pentru că în momentul de față vorbim de o urgență epidemiologică” a explicat lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar militar boli infecțioase, invitat la Medika TV.

Raportat la România, accesul pe care țara noastră l-a avut la utilizarea Remdesivir a fost unul limitat, spun specialiștii. „Este un medicament care a fost folosit foarte puțin în România din cauza accesului limitat. Se trimiteau cumva detaliile legate de pacient (n.r.către compania producătoare), detalii anonimizate, care prevedeau descrierea stării clinice și imagistice a pacientului și, ulterior, primeai cumva medicația, dar individualizat pentru acel pacient. Dar nu s-a tratat foarte mult în România Sperăm ca în viitor să-l putem accesa în baza unor solicitări ale Ministerului Sănătății, acest tratament în spitalele care, astăzi, tratează cazuri grave.” a mai spus lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes