Pietrele la rinichi se formează din cauza diferitelor substanțe în exces, pe care urina nu le poate dilua. De aceea, hidratarea este un aliat puternic în lupta cu această problemă medicală.
Urina are un rol important în dizolvarea substanțelor toxice pe care corpul încearcă să le elimine. Fără a-i asigura organismului necesarul de apă optim, există riscul ca procesul de diluare să nu se realizeze corespunzător și astfel să apară pietrele la rinichi. Recomandarea medicilor este ca regula celor 2 litri de apă băuți pe zi să fie respectată cu sfințenie. „Dacă pacientul bea suficiente lichide, toate substanțele în concentrație mare din urină vor deveni diluate și atunci riscul ca să apară niște calculi care să pună probleme evidente scade. Este nevoie de circa 2 litri de lichid pe zi” recomandă dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog, doctor în științe medicale.
Cu cât consumul de apă este mai mare, cu atât organismul își poate îndeplini funcțiile în mod corespunzător. Mai ales pe timpul verii, medicii recomandă să depășim cei 2 litri de apă pe care-i putem bea. „Dacă suntem la căldură, la +35 de grade Celsius atunci vom transpira mult și vom avea nevoie de mai multe lichide. De asemenea, dacă facem sport vom avea din nou nevoie de mai multe lichide. Litiaza este mai des întâlnită vara pentru că deshidratarea se produce mai frecvent și atunci aceste colici renale aduc mai repede pacientul la doctor” a mai spus dr. Gheorghe Niță.