Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

RECUPERAREA POST COVID-19, REGLEMENTATĂ. Protocol aprobat de Ministerul Sănătății

Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătății, a aprobat ordinul care prevedere recuperarea pacienților bolnavi de COVID-19. Scopul documentului este acela de a crește capacitatea bolnavilor de a se întoarce la viața normală.

Protocolul impune evaluarea și managementul terapeutic al sechelelor pe care pacienții le-au suferit după infecția cu SARS-CoV-2. „Pacienții care au trecut prin boală, în special cei cu forme severe, trebuie să beneficieze de servicii medicale de recuperare. COVID-19 este o boală cu afectare multiplă de organe şi care poate lăsa sechele respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice. Efectele bolii se pot întinde pe perioade variabile de timp, afectând calitatea vieţii pacienţilor. Continuarea reabilitării medicale a acestora va permite monitorizarea atentă, refacerea funcţionalităţii şi a capacităţii de muncă şi va scurta timpul de întoarcere la o viaţă normală”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Odată cu acest document, Ministerul Sănătății a actualizat și protocolul medical de tratament pentru persoanele infectate cu noul cornavirus. Noul protocol a fost realizat în baza celor mai noi studii și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.