Aproape 12.000 de absolvenți ai Facultăților de Medicină și Farmacie din țară au susținut examenul de rezidențiat. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, este “cel mai mare număr de candidați” din ultimii ani, iar oficialul din MS a anunțat că, în contextul crizei sanitare, toți candidații admiși vor avea locuri pentru rezidențiat.
“În acest an există un număr mare de candidaţi la nivel naţional – 11.949 de candidaţi, dintre care la medicină 6.396, la farmacie 2.544, la medicină dentară 3.003. Există, de asemenea, mai multe posturi şi locuri pe care aceştia pot să fie plasaţi în urma acestui concurs: aproximativ 4.500 la la medicină, 1.219 la medicină dentară şi 1.214 la farmacie. Vor promova acest concurs de rezidenţiat toţi cei care vor depăşi 60% din punctajul maxim şi Ministerul Sănătăţii va suplimenta numărul de locuri, astfel încât toţi candidaţii declaraţi admişi să-şi găsească un loc de rezidenţiat, să se poată forma într-o specialitate. Am avut în vedere şi specialităţile deficitare de care este nevoie în mod special în această etapă şi aici mă refer la medicina de familie, boli infecţioase, epidemiologie, medicină de laborator, radiologie. Pe lângă acestea, nu au fost neglijate disciplinele importante: chirurgie generală, medicină internă şi subspecialităţile lor”, a declarat secretarul de stat din M.S, Horațiu Moldovan, care este și președintele Comisiei de rezidențiat.
Pentru una dintre specialitățile deficitare, ATI, numărul de locuri pentru rezidenți a fost suplimentat cu peste 600.
„Anul acesta locurile pentru rezidenți pe secțiile de Anestezie-Terapie Intensivă au fost suplimentate cu peste 600. Rezultatele finale vor fi publicate joi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore.
În afara spitalelor județene și a celor militare, anul acesta medicii rezidenți se vor putea pregăti și în cinci spitale private mari.