Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

RECOMANDAREA SPECIALISTULUI. Cum trebuie să arate măștile pe care le vor purta copiii la școală

Anul școlar va începe oficial pe 14 septembrie. Autoritățile au deja un plan prin care speră să țină noul coronavirus la distanță de copii. În toate clasele masca de protecție va fi obligatorie. Totuși, experții în sănătate susțin că acest dispozitiv medical trebuie adaptat pentru elevi.

Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondial a Sănătății și președinte al Societății Române de Microbiologie, a precizat într-un interviu acordat Digi24 că măștile pe care elevii le vor purta la școală trebuie adaptate potrivit dimensiunilor copiilor. De asemenea, autoritățile și producătorii trebuie să le facă atractive astfel încât elevii să le poată purta:

Masca chirurgicală la un copil este uneori mare, ele trebuie luate pentru dimensiunea copiilor. Masca este foarte largă, aerul intră și iese prin lateral foarte mult, iar această mască nu este utilă copilului. Și nu este utilă nici celor care intră în contact cu acest copil. Pentru că este o mască mare. Trebuie măști adaptate vârstei copilului și mărimii craniului copilului. Pentru că dacă folosim măști pentru adulți la copii de clasa I, ele vor fi inutile. Ele trebuie adaptate. Or, o mască refolosibilă se poate realiza la dimensiuni” , a spus dr. Rafila.

Specialistul a atras atenția că măsurile luate de autorități cu scopul de a preveni răspândirea în școli a noului coronavirus sunt luate prea târziu. „Acum e târziu, vine 1 septembrie. Trebuiau făcute simulări pentru a vedea care este cea mai bună protecție pentru acești copii. Noi nu purtăm mască de dragul măștii, ci purtăm ca să limităm transmiterea bolii”.

Despre propunerile Ministerului Sănătății în ceea ce privește siguranța sanitară în școli puteți citi aici.