Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr (NSS) ca metodă de slăbit, arătând că datele adunate până în prezent arată că aceștia nu sunt eficienți, ba mai mult, pot provoca afecțiuni precum diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare.
Directorul OMS pentru nutriţie şi siguranţă alimentară, Francesco Branca, spune că au fost revizuite în mod sistematic datele adunate despre consumul îndulcitorilor fără zahăr. Pe termen lung, folosirea lor nu duce la reducerea grăsimii nici la adulți, nici la copii, arată studiile.
„Înlocuirea zaharurilor cu îndulcitori fără zahăr nu îi ajută pe oameni să-și controleze greutatea pe termen lung”, a spus Francesco Branca, directorul departamentului de nutriție și siguranță alimentară al OMS. „Am observat o scădere ușoară a greutății corporale pe termen scurt, dar nu va fi menținută pe termen lung.”
Ca în cazul zahărului, folosirea acestor tipuri de îndulcitori pe termen lung poate duce la un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare dar și la o rată mai mare a mortalității la adulţi. “Oamenii trebuie să ia în considerare modalităţi de a reduce consumul de îndulcitori fără zahăr, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, fructele sau alimentele şi băuturile neîndulcite”, a spus Francesco Branca.
“NSS nu sunt factori dietetici esenţiali şi nu au valoare nutriţională. Oamenii ar trebui să reducă cu totul nivelul de dulce al dietei, cât mai devreme, pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea”, a precizat el. Recomandarea se aplică tuturor persoanelor, cu excepţia celor cu diabet preexistent şi include toţi îndulcitorii nenutritivi sintetici şi naturali sau modificaţi care nu sunt clasificaţi ca zaharuri şi care se găsesc în alimente şi băuturi fabricate sau sunt vânduţi pentru a fi adăugaţi la alimente şi băuturi de către consumatori.
NSS includ de obicei acesulfam de potasiu, aspartam, advantame, ciclamaţi, neotam, zaharina, sucraloza, stevia şi derivaţii de stevie, dar și fructul de călugăr.
„Stevia și fructele de călugăr sunt îndulcitori mai noi, așa că există mai puține cercetări publicate în literatura științifică”, a spus Branca. „Cu toate acestea, probabil că funcționează în organism cu un mecanism fiziologic similar cu alți îndulcitori. Nu putem spune că sunt diferiți de ceilalți, pe baza datelor pe care le avem – ei joacă același rol.”