Realitatea Virtuală (VR), terapie în boli incurabile

Un ONG din Bacău implementează cu succes terapia VR ca îngrijire paliativă în cazul copiilor care suferă de boli incurabile, aflate în ultimele stadii.

Hospice Lumina – Centrul pentru Îngrijiri Paliative Pediatrice, proiect demarat de Asociația „Lumina” din Comănești, găzduiește zeci de copii și tineri, cu vârste între 3 și 25 de ani, în cazul cărora nici un tratament curativ nu mai este eficient, iar prognosticul este limitat. Aflați într-un stadiu avansat de boală, ei primesc îngrijire holistică (medicală, socială, emoțională și spirituală), astfel încât suferința să le fie ușurată.

Terapia prin realitate virtuală asistată de computer, practicată la Hospice Lumina, s-a dovedit extrem de eficientă.

“Terapia prin realitate virtuală a avut un rol important în managementului durerii, în tulburări de anxietate, atacuri de panică, fobii, frici. Prin puterea jocului şi distragerii, terapia cu VR a fost o unealtă ce a ajutat la ameliorarea simptomelor. Astfel, pacienţii au descoperit că angajarea lor într-o astfel de experienţă le-a dat șansa de a-şi exprima într-o ambianţă securizată emoţii şi sentimente care uneori sunt inacceptabile sau dificil de recunoscut; astfel au arătat că este mai uşor de comunicat cu terapeutul, fiind un produs personal deschis discutării şi autoevaluării, sporirea încrederii în sine”, a spus psihoterapeutul Marcelica Chiriac.

Plăcerea și emoția sunt intens exploatate în cadrul terapiei VR. În condițiile în care copiii nu văd altceva decât spațiul medical, prin realitatea virtuală ei explorează lumi necunoscute. Călătoresc, practic, virtual, prin toată lumea, iar aceste călătorii au rezultate foarte bune.

Terapia s-a utilizat nu ca o terapie a handicapului, ci ca o terapie psihică a persoanei, având valoare de sprijin psihologic reparatoriu a imaginii de sine. Prin conduita de pe parcursul activităţii proprii s-a evitat dimensiunea fobică a oricărei situaţii pe care o poate avea alternativa reuşaită/eşec. De asemenea s-a evitat încercarea permanentă de căutare a condiţiilor de eşec cu speranţa “magică”, dar irealizabilă, de anulare a deficienţei. Aceasta le-a dat pacienţilor cu deficiențe diferite o anumită siguranţă, chiar într-o sferă foarte limitată de stăpânire a mediului”, a mai menționat psihoterapeutul Marcelica Chiriac.

Terapia VR este folosită cu succes în ultimii ani și în tratarea anxietății, depresiei și unor fobii, fiind de ajutor inclusiv în autism.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes